Vahdet Yılmaz Eğitim ve Kültür Vakfı Vakıf Senedi

Madde 1- VAKFIN ADI

Vahdet YILMAZ Eğitim ve Kültür Vakfıdır.

İşbu resmi senette sadece vakıf denilecektir.

Madde 2- VAKFIN MERKEZİ

Haseki sultan mah. Selçuk sultan sk. Haseki apt. No:1 D:6  Fatih – İSTANBUL

Vakıflar Genel Müdürlüğünün izni ve mütevelli heyetin kararı ile yurt içinde şubeler, temsilcilikler açabilir. Açacağı şube ve temsilciliklerin görev yetki ve sorumlulukları mütevelli heyet tarafından belirlenir. Bu yetki ve sorumluluklar vakıf tüzüğünde belirlenen yetki ve sorumlulukları aşamaz.

Madde 3- VAKFIN GAYESİ

 Umumi gayesi; eğitim çağındaki gençlere hizmet etmek, onların milli ve manevi değerlere bağlı olarak yetiştirilmesi için imkanlar temin etmek.

Vakfın amacı yurt içinde toplumsal, kültürel, ve dini hizmetlerde bulunmak, milli ve manevi değerleri benimseyen gelişmesine katkıda bulunma ve sonraki nesillere aktarma becerisine sahip olan nesiller yetiştirmeye çalışmak, sosyal dayanışma amacıyla ihtiyaç sahibi kimselere çeşitli yardımlar sağlamak, eğitim faaliyetlerine destek olmaktır.

Madde 4- VAKFIN GAYESİNİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN

a)Eğitim çağındaki gençlerin yetiştirilmeleri hususunda ayni ve nakti yardımlarda bulunur, burslar temin eder.

b)Yurtlar, meskenler, okuma salonları gibi benzeri sosyal imkânlar hazırlar.

c)Yabancı dil, üniversiteye hazırlık ve mesleki kurslar açar, idare eder. Seminerler, konferanslar ve benzeri ilmi ve akademik faaliyetlerde bulunur.

d)Kanun, yönetmelik ve diğer mevzuatın izni dahilinde her seviyede eğitim ve öğretim kurumları açar, idare eder.

e)Müelliflerin eserlerini ve telif haklarını satın alır, basar, tevzi eder. Kitap, mecmua, dergi gibi milli ve manevi içerikli eserleri tavsiye eder, dağıtır.

f)Vakfın gayesine uygun olarak her nev-i resmi ve gayri resmi müessese ve şahıslarla irtibat kurar, faydalanır.

g)  Halkımızın milli ve manevi alanlarda şuurlanması için; seminerler, konferanslar açık oturumlar tertip eder. Akademik çalışmalar yapar, yaptırır.

h) Hayır kurumlarına yardımcı olur, bakım onarım işlerini yerine getirir.

ı) Vakfın kuruluş gayesine aykırı düşmeyen her çeşit faaliyetlerde bulunur.

i) Vakfa bağışlanacak menkul ve gayrimenkullerle, her çeşit motorlu taşıt araçlarını vakıf hizmetlerinde kullanılmak şartıyla kabul eder, gerektiğinde satın alır, şarta bağlı temlik ve tahsisleri kabul ve idare eder.

k) Ayrıca Vakıf gayesine ulaşmak için taşınır ve malları bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmama koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve araçları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile iş birliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların ittifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni hakların kabulüne, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehinli ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacıyla olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk medeni kanunun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.

Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlar ile kullanamaz.

Madde 5- VAKFIN KURULUŞTAKİ  MAL VARLIĞI

Kuruluşta vakfın malvarlığı kurucu Sabri Yilmaz tarafından tahsis edilen 90.000 TL (Doksan Bin Türk Lirası) nakittir. Kuruluş mal varlığı, vakfın kurulmasını müteakip, malvarlığına yapılacak ilaveler ile artırılabilir.

Madde 6- VAKFIN ORGANLARI

a. Mütevelli heyet

b. Yönetim kurulu

c. Denetim kurulu

Madde 7- MÜTEVELLİ HEYET

Vakfın mütevelli heyeti ekli listede yer alan gerçek kişilerden oluşan  9 (Dokuz) kişidir.

Mütevelli heyet üyeliğinin ölüm, istifa ya da başka bir nedenle boşalması halinde, boşalan üyeliklere, öncelikle kapalı zarfla verilmiş olan kişiler arasından, bu kişilerin görevi kabul etmemesi durumunda ise, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin teklifi ve mütevelli heyetin kararıyla vakfın dışından seçim yapılır.

Madde 8- MÜTEVELLİ HEYETİN GÖREV VE YETKİLERİ

Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

a. Yönetim kurulunu seçmek,

b. Denetim kurulunu seçmek,

c. Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, yönetim kurulunun ibra sı konusunda karar vermek,

d. Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

e. Yönetim kuurlunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

f. Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek,

g. Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,

h.Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.

i. Yönetim kurulunun yetkisini aşan kararlarıyla vakıf menfaatine uygun olmayan faaliyetlerini durdurmak..

j. Mütevelli heyet toplantılarına üst üste mazeretsiz olarak iki oturuma katılmayanlar heyet kararıyla üyelikten çıkarılır.

k. Yönetim Kurulundan herhangi bir sebeple ayrılan üyenin yerine yeni üyeyi seçer ve görevlendirir. İstifa veya diğer sebeplerden ayrılanların sayısı, karar alma sayısını aşarsa, yönetim kurulu yeniden teşkil edilir. Ve seçim tarihine kadar görev yapar.

l. Mütevelli heyet üyeleri vakfın kuruluşunun resmi gazetede ilanını müteakip yapacakları ilk toplantıda; heyet üyelerinin herhangi bir sebepten vakıftan ayrılmaları halinde yerlerine teklif edecekleri iki şahsın kimliğini kapalı bir zarf içinde heyet başkanına sunarlar.

Madde 9- MÜTEVELLİ  HEYETİNİN  TOPLANTI  ZAMANI  VE

KARAR NİSABI

Mütevelli heyetinin ilk toplantısı vakfın tescilini mütakip bir ay içinde yapılır.

a)Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması konularını görüşmek üzere Aralık ayı içinde

b)Bütçe ve çalışma rapolarının  onaylanmasıyle seçimlerin yapılmasına ilişkin konuların görüşülmesi için Mart ayı içinde toplanır

Mütevelli heyet ayrıca yönetim kurulunun gördüğü lüzum ürerine ve mütevelli heyet üyelerinin en az 2/3’inin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunma halinde olağanüstü olarak toplanabilir. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak, olağan toplantıda divanın teşkilinden hemen son hazır bulunanların, en az 1/3’ünün yazılı önerisi ile; senet değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı veya üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla bildirilir.

Mütevelli heyeti en az 7 (YEDİ) kişi ile toplanır. Heyetin 7 (YEDİ) kişiden fazla olması halinde toplantı yeter sayısı heyetin salt çoğunluğudur. Mütevelli heyetin karar yeter sayısı toplantıya katılanların salt çoğunluğudur. Oyların eşit olması halinde divan başkanının oyu 2 (iki) oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tam sayısının oy birliği ile mümkündür.

Madde 10- YÖNETİM KURULU TOPLANTI VE KARAR   İLKELERİ

a)Yönetim Kurulu; Mütevelli heyet üyeleri arasından açık veya gizli oyla üç yıllığına seçeceği üç asıl iki yedek üyeden teşekkül eder.

b)Seçilen üyeler kendi aralarından gizli veya açık oyla bir başkan bir sekreter birde muhasip üyeyi belirler.

c)Yönetim Kurulu en az iki ayda bir  toplanır. Toplantılarda kararlar asıl üye tam sayısıyla alınır.

d)Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine sırasına göre yedek üye göreve çağrılır.

e)Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üyelerin üyelikleri sona erer ve karar defterine işlenir.

Madde 11- YÖNETİM  KURULUNUN  GÖREV  VE  YETKİLERİ

a)Vakfın gayesine uygun olarak her çeşit kararı alır ve uygular.

b)Vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar, lüzumlu görülen iç mevzuatları hazırlar.

c)Vakfın mal varlığının çoğaltılması hususunda çalışmalar yapar.

d)Vakıf tüzel kişiliği adına, gerçek ve tüzel kişilerle mali, hukuki ve saire konularda teşebbüslerde bulunur, gerekli işlemleri yapar.

e)Görev yetki ve sorumlulukları önceden belirlemek ve Mütevelli Heyetin onayını almak şartıyla vakıf müdürü ve ihtiyaç duyulan görevlere eleman tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.

f)Vakfın muhasebesine ait iş ve işlemlerini takip ve kontrol eder. Hesap dönemi sonunda gelir-gider cetvelini ve bilançolarını hazırlatır ilan eder, ilgili idareye gönderir.

g)Vakıf mevzuatının gerektirdiği defterleri tutar, kabul edilen yıllık bütçeyi uygular, diğer iş ve işlemleri yapar, yaptırır.

Madde 12- VAKFIN TEMSİLİ

Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısına devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden biri veya birkaçını, yetkili memur veya memurlarından herhangi bir veya bir kaçını, temsilci veya temsilciliklerini herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

Madde 13-DENETİM KURULU

Mütevelli heyetin kendi üyeleri içinden veya çoğunluk oluşturmamak üzere üç (3) yıl için seçilen iki kişiden oluşur. Denetim kurulu tüm incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. Hesap dönemi itibarı ile düzenlenecek rapor, mütevelli heyet toplantısından  en az 15 gün önce mütevelli heyete gönderilmek üzere yönetim kuruluna verilir.

Madde 14-VAKFIN DENETİMİ

Vakıf; Vakıflar Genel Müdürlüğünün teftiş ve denetimine tabidir.

Madde 15-HUZUR HAKKI

Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerinin huzur hakkını veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını mütevelli heyet belirler.

Madde 16-VAKFIN GELİRLERİ

a)Her çeşit şartlı ve şartsız bağışlar ve yardımlar.

b)Vakıf faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.

c)Ticari işletmeler, iştirakler ve ortaklardan ve üyelerden sağlanacak gelirler.

d)Vakfın menkul ve gayrimenkulleriyle diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesinden sağlanacak gelirler.

Madde 17- VAKIF GELİRLERİNİN TAHSİS VE SARF EDİLECEĞİ

 YERLER

Türk Medeni Kanunda değişiklik yapan 903 sayılı kanununun ilgili maddeleri ile bu kanunun uygulamasını gösteren Tüzüğün 37. Maddesi gereğince;  Vakfın yıllık gelirlerinin %20 si yönetim giderleri ile ihtiyat ve vakıf mal varlığını arttıracak yatırımlara, %80 ise vakfın amaç ve hizmetlerine tahsis ve sarf edilir.

Madde 18-RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ

Vakıf senedi Mütevelli Heyetin oy birliği ile alacağı kararla değiştirilebilir.

Madde 19- VAKFIN SONA ERMESİ:

Vakfın herhangi bir sebeple fesh edilmesi gerektiği takdirde, fesih işlemine Mütevelli Heyet oy birliği ile karar verir. Fesih halinde vakfa ait mallar aynı amaca hizmet eden ARSLANBEY EĞİTİM VE KÜLTÜR vakfına devredilir.

Madde 20- VAKIF KURUCUSU

Vakıf kurucularının adı soyadı, ikamet adresleri,vakfa bağışladıkları menkul ve gayrimenkuller aşağıda gösterilmiştir.

Sabri YILMAZ       : Doğukent Mah. Toki Konutları 1.Etap 4143 Sok. Y-1 Blok Kat: 3 D: 7   TOKAT

Bağış miktarı 90.000 TL (doksan bin Türk Lirası)

Geçici madde:

  Vakfın ilk geçici yönetim kurulu aşağıda adları yazılı üyelerden oluşmuştur.

1. Sabri Yılmaz

2. Barbaros Nalbantoğlu

Geçici yönetim kurulu, vakfın tescil tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde mütevelli heyetini toplantıya çağırmakla yükümlü olup, bu süre içinde senette belirtilen görev ve yetkilere haizdir.

Vakfın tescili için gerekli tüm işlemleri yapmak üzere Barbaros Nalbantoğlu yetkili kılınmıştır.

EK 1 : MÜTEVELLİ HEYET LİSTESİ

Sabri Yılmaz, Talat Yılmaz, Barbaros Nalbantoğlu, Necmi Eroğlu, Süleyman Daltaban, Osman Kanoğlu, İbrahim Aygün, Mehmet Ceren, Cihan Bostan